fbpx

7 tips om zen te worden

7 tips om zen te worden

7 tips om een zenkoning(in) te worden

Deze 7 tips om zen te worden schreef ik voor het Beachboek van CosmoGirl en wil ze ook graag hier met jullie delen. Met extra toevoegingen speciaal voor One Day Retreat Ibiza.

1) De eerste van de 7 tips om zen te worden: begin de dag met je eigen ochtendritueel. Zet een kop thee (verse gember of groene thee) en drink deze rustig en vooral bewust. Je telefoon en alle andere afleiding laat je lekker nog even slapen. Zo word je heerlijk ontspannen wakker. Zonder dat je gelijk teveel prikkels binnenkrijgt.7 tips om zen te worden
2) Breid je ochtendritueel uit met een korte meditatie waarbij de focus op je ademhaling ligt. Kom daarna in all 4's (op handen en knieën) om een aantal cat/cow's te doen. Deze oefening zorgt ervoor dat je ruggengraat soepel blijft en hoe soepeler je rug, des te vitaler je bent én blijft. Natuurlijk kun je daarbij nog meer yogahoudingen (asana's) toevoegen aan je ochtendritueel, afhankelijk van je tijd. Eindig drie minuten in de butterfly.

Een voorbeeld van een korte meditatie

Ga zitten in een comfortabele houding, observeer je ademhaling en verander er nog niets aan, is je adem hoog en onregelmatig? Of is je ademhaling laag en gelijkmatig? Leg dan één hand op je buik en voel hoe je buik zich vult met lucht als je inademt en weer samentrekt bij de uitademing. Blaas dan alle lucht uit door je mond en start met Sama Vritti (5 tellen in, pauzeer 5 tellen, 5 tellen uit, pauzeer 5 tellen) dit is een gelijkmatige ademhaling. Wanneer je deze ademhaling vaker doet kun je bijvoorbeeld het aantal tellen verhogen naar 7:7:7:7. Wanneer je merkt dat je gedachten een loopje met je nemen, kom dan weer terug bij je ademhaling. Eindig de meditatie met een intentie voor deze dag en bezegel deze door je handen in prayer position te plaatsen.

3) Maak je lievelingsontbijt en neem hier de tijd voor. De ochtend is vanaf nu voor jou.

Drie fijne ontbijtjes om je dag mee te beginnen

Ontbijt 1:
Groene shaksuka, met groene asperges, spinazie, cottage cheese en eieren. Het recept vind je hier.

Ontbijt 2:
Griekse yoghurt met muesli, granaatappelpitjes, frambozen, chiazaad, walnoten en een beetje honing.

Ontbijt 3:
Omelet met cottage cheese, tomaat en basilicum. Het recept vind je hier.groene shakshuka, 7 tips om zen te worden4) Neem gedurende de dag de tijd voor een korte meditatie. Dit kan altijd op het toilet (De Engelse noemen het niet voor niets restroom). Focus je aandacht weer op je ademhaling om te voorkomen dat je hersens rondjes blijven draaien als een kermisattractie.7 tips om zen te worden5) We zijn alweer bij punt 5 aangekomen, van de 7 tips om zen te worden. Een hele belangrijke: wees dankbaar en benoem het als iets of iemand veel voor je betekent. Merk je dat je boos of geiriteerd bent? Wees ook dan dankbaar, want boosheid en dankbaarheid kunnen niet naast elkaar bestaan.

6) Wanneer je gedachten negatief zijn, probeer dan in oplossingen in plaats van problemen te denken. Ook is het van belang om jezelf met zoveel mogelijk positief ingestelde mensen te omringen en luister naar de raad van Albert Einstein:

7 tips om zen te worden7) Dan zijn we alweer aangekomen bij het laatste punt van de 7 tips om zen te worden. Dans en lach, zo vaak, zo veel en zo hard mogelijk. Zei er iemand Elrow in Ushuaïa?