fbpx

5 tips voor verkoeling

atlantis, ibiza

Wanneer je op vakantie bent of gewoon lekker vrij hebt is zo'n dag waarbij alles plakt heerlijk. Je neemt het voor lief dat je hoofd zo rood is als een Engelse toerist die nog nooit voor het vak met zonnebrand gestaan heeft. Dat je concentratieboog is veranderd in een schamele punt. Wanneer je van je stoel opstaat er een plasje water ligt en het voelt alsof je niet op de aarde, maar op de zon beland bent. Dat het pletterheet is, daar heb je als ware zen master natuurlijk geen last van. Herken jij je net niet helemaal in het voorstaande? Met de volgende tips tegen verkoeling ben je gelukkig weer de baas over de hitte, of in ieder geval over je eigen mindset.

Tips voor verkoeling

pineapple, tips voor verkoeling

1) Kleed je in lichte kleuren

Bij de zomer hoort het element vuur en is de mannelijke yang energie op zijn hoogste. Het vuurelement staat voor warmte, licht en drukte. Wanneer jouw element in balans is zit je boordevol energie en zul je overal ja op willen zeggen. Wanneer je echter te weinig beweegt en je jezelf niet genoeg prikkelt, kan er disbalans ontstaan en zul je je vermoeid en overprikkeld voelen. Om evenwicht te brengen in je vuurelement en de bijbehorende pitta dosha, is het goed om jezelf te koelen. De eerste van de tips voor verkoeling gaat om je kleding. Het element vuur staat voor rood en hoe prachtig deze kleur ook is, vermijd rode kleding op dagen dat zelfs de albatrossen van het dak vallen. De rode stof zal je lichaam alleen nog maar meer verhitten. Kies daarvoor voor kleuren die passen bij wanneer je op safari gaat. Denk hierbij aan lichte aardetinten en wit. Vooral de laatste tint is één van de beste tips voor verkoeling. Pas ook je badkleding aan en kies voor een witte bikini of witte zwemshorts.

massimo dutti

2) Hydrateer jezelf

Ons lichaam bestaat voor twee derde uit water en dat is een heleboel als je bedenkt dat onze machtige machine ook uit organen, botten, pezen, ligamenten, vet en kraakbeen bestaat. Het lichaam wil het waterpeil graag constant houden en dat betekent dat je elke dag ongeveer anderhalf tot twee liter water dient te drinken. Op loeihete dagen zweet je soms zoveel dat het lijkt alsof je net onder de douche vandaan bent gekomen. Je verliest dus veel meer vocht dan op een 'normale' dag. De tweede van onze tips voor verkoeling luidt dan ook: drink genoeg water. Tover je waterkan om tot het Hof van Eden en vul hem met munt, komkommer en citroen. Deze hebben allemaal een verkoelende werking. Ook zou je het wellicht niet geloven, maar op dagen die heter zijn dan de verhitte Ex on The Beach kandidaten is het juist raadzaam om thee te drinken. Het zit namelijk zo: wanneer je ijskoude drank drinkt gaat je lichaam deze vloeistof warm maken. Wanneer je warme muntthee of jasmijnthee drinkt, dan gaat je lichaam de vloeistof juist koelen. Precies dat is nu juist wat je wilt.

water met citroen, tips voor verkoeling

3) Voorkom oververhitting

Wanneer het vuurelement de baas is en de thermometer het niet meer aan kan, ligt oververhitting op de loer als een cheeta die al maanden niet gegeten heeft. Neem letterlijk gas terug door extra pauze te nemen en vooral niet te moeilijke taken te verrichten. Draag een sierlijke strohoed of een pet om je hoofd te beschermen. Zoek de schaduw op (vooral tussen 12:00 en 15:00) en pas op met alcohol én koffie. Wanneer je op vakantie bent is een glas koude sangria natuurlijk heel verleidelijk. Wil je toch al overdag een alcoholische versnapering nuttigen? Ga dan voor twee glazen water tegen één glas alcohol, want deze laatste droogt uit. Voor koffie geldt hetzelfde enneh sigaretten idem dito.

cocktail, on the beach, cocktail on the beach

4) Leef volgens de wijsheid van ayurveda

De vierde van onze tips tegen oververhitting luidt: leef volgens de wetten van ayurveda. Ayurveda is een woord uit het Sanskriet en betekent levenswijsheid. In deze oude Indiaanse stroming wordt het leven, de tijd, maar ook de mens onderverdeeld in drie zogenoemde dosha's: Vatta (elementen lucht en ether) , Pitta (elementen vuur en water) en Kapha (elementen aarde en water). Tijdens de zomermaanden is het van belang om het Pitta element weer in balans te tempereren. Dit kun je doen door voeding die verwarmend werkt te vermijden en te kiezen voor koelend voedsel.

Vermijd deze voeding:
Knoflook, ui, rood vlees, varkensvlees, hete kruiden zoals peper, verse gember. Vermijd te veel zout en tomaten (nachtschade).

Kies voor deze voeding:
Komkommer, rijst, kaneel, kokosolie, wortelen, asperges, zoete vruchten. Kies voor lichte gerechten zoals salades en soepen.

ayurveda, bloemen

5) Gebruik je ademhaling als één van de tips voor verkoeling

Het vuurelement staat voor verbinding en daarom is de zomer dé periode om onder je deken vandaan te kruipen en je Netflix-account tijdelijk te pauzeren. Het is de tijd om uren te tafelen met al je dierbaren en de wereld te ontdekken. Al deze prikkels vullen je hart met mooie herinneringen, maar kunnen er ook voor zorgen dat het je soms allemaal iets teveel wordt. Maak daarom juist in de zomermaanden connectie met je lichaam en geest door te mediteren en je te focussen op pranayama. Waar de vuurademhaling je lichaam opwarmt, zijn er ook technieken om je lichaam te koelen.

Verleng je inademing en adem door je linkerneusgat

Kom zitten in een comfortabele houding en check-in bij jezelf: hoe voel ik mij op dit moment? Richt dan je aandacht op je ademhaling door deze te observeren. Vervolgens gaan we de inademing verlengen (om het lichaam te koelen), door zes tellen in te ademen en vier tellen weer uit. Doe dit ongeveer een minuut. Sluit dan je rechterneusgat met een mudra. Het rechterneusgat activeert de pingala ofwel de zonnen-nadi en versterkt de Pitta dosha en het vuurelement. Door een minuut lang alleen door je linkerneusgat te ademen, wordt de ida en de maan-nadi geactiveerd, deze hoort bij de dosha Kapha en het element water. Zet tenslotte een intentie voor deze dag: ik ben koel, geduldig en doe alles met liefde. En tada: met al deze tips ben jij weer de baas over de warmte.

meditatie

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.