fbpx

Verschillende soorten yoga uitgelegd

verschillende soorten yoga uitgelegd, wat betekent yoga?

Voordat we de verschillende soorten yoga uitgelegd gaan belichtten, nemen we eerst een duik in de geschiedenis van yoga. Daarna zal het verschil tussen hatha yoga, vinyasa yoga, power yoga, ashtanga yoga, yin yoga, yoga nidra, hot yoga, en yin-yang yoga duidelijker worden. Zodat je weet wat je tijdens een yogales of een yoga vakantie Ibiza kunt verwachten. We zullen de gekste yogatrends -wine yoga…ehm ja…- even onderbelicht laten, want deze hebben niets meer met de yogafilosofie te maken. Al zal het vast en zeker garant staan voor een bijzondere ervaring.

Wat betekent yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet, de heilige taal van het Hindoeïsme. Er zijn vaak meerdere betekenissen voor een woord, maar verenigen komt het beste overeen. Yoga staat voor de verbinding maken tussen lichaam en geest. Door je ademhaling te koppelen aan verschillende asana’s (houdingen) komen deze twee weer met elkaar in verbinding. Het uiteindelijke doel van al deze asana’s is om je lichaam voor te bereiden op de eindmeditatie. Volgens de yogi’s is de savasana -eindontspanning- dan ook de belangrijkste houding van je yogales.

De verschillende soorten yoga uitgelegd

yoga en muurschildering

Wat is hatha yoga?

In dit artikel worden de verschillende soorten yoga uitgelegd, met daarin hatha yoga als eerste. Yoga is zo'n vijfduizend jaar geleden ontstaan in India. Toen yoga in haar puurste vorm werd beoefend en het Westen nog geen invloed had op deze filosofie. Hatha yoga is één van de meest klassieke vormen van yoga die je kunt beoefen. Ha betekent zon en tha betekent maan in het Sanskriet. De zon staat voor yang en de maan voor yin. Hatha yoga zoekt de balans op tussen yin en yang, door asana’s te koppelen aan de ademhaling (pranayama). Hatha yoga bestaat  uit losstaande houdingen die een duidelijk begin en een eind hebben. Ook is er vaak veel aandacht voor de juiste uitvoering van de oefeningen en ligt het tempo van een les niet te hoog. Dit maakt hatha yoga ook erg geschikt voor mensen die met yoga willen beginnen.

Wat is vinyasa yoga?

Een vinyasa betekent in het Sanskriet letterlijk de beweging van chaturanga, upward facing dog naar down ward facing dog. Deze sessie van asana's gebruik je vaak om van bijvoorbeeld de rechterzijde naar de linkerzijde te flowen. Tegenwoordig wordt de term vinyasa vaak gebruikt om beweging aan te geven. Tijdens een vinyasa yogales smelten de houdingen in elkaar over en zo ontstaat er een flow. Vinyasa yoga wordt ook wel vinyasa flow genoemd of power yoga. Dit is een zeer krachtige vorm van vinyasa yoga en doet niet onder aan een intensieve work-out, vergelijkbaar met een pittige Ashtanga yoga.

Wat is asthanga yoga

Ashtanga yoga is een krachtige vorm van yoga die gebaseerd is op het achtvoudige pad van Patanjali. De astanga-series zijn altijd hetzelfde en als je deze yogales volgt, dan volg je je eigen tempo. De docent is er alleen om je te begeleiden. In ashtanga yoga is het mogelijk om verder te groeien en de yogaleraar of lerares zal je dan ook aangeven wanneer je er klaar voor bent om naar een hoger niveau te gaan.

boeddha

Wat is yin yoga?

Waar yoga uit India komt, is yin yoga afgeleid van het Taoisme. Deze Chinese wijsleer gaat over het volgen van je eigen pad. Wil je hier meer over lezen dan is dit boekje van Winnie the Poeh erg geschikt. Waar power yoga en ashtanga yoga vormen van yang zijn, staat yin yoga dus voor yin. Klinkt logisch toch, maar wat is het verschil? Yang staat voor alles wat dynamisch is, krachtig, het is de mannelijk energie en het element is de zon. Yin staat voor verstilling, de vrouwelijke energie en de maan. Bij One Day Retreat Ibiza zal je in bijna alle pakketten te maken krijgen met yin yoga.

Yang maatschappij

We leven in een ontzettende op yang-gerichte maatschappij, ieder mens zal er baat bij hebben zichzelf meer me-time én yin yoga te gunnen. Bij yin yoga worden de asana’s veelal zittend of liggend uitgevoerd en deze worden drie tot vijf minuten vastgehouden. Zo wordt het dieper liggende bindweefsel gestimuleerd en bereikt je geest een kalmerende status. Ook kan het soms zo zijn dat er bepaalde emoties vrijkomen, dit is heel normaal tijdens een yin yogales. Dit zal je alleen maar meer helpen om te ontspannen en om beter naar je lichaam te luisteren.

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra wordt ook wel de slaap van de yogi’s genoemd. Na een paar korte asana's die je zullen helpen om beter te ontspannen, is het enige dat rest: heerlijk liggen in savasana. Je zult worden meegenomen naar een reis door jezelf aan de hand van ademhalingstechnieken, bodyscans en visualisaties. Hierdoor komt je lichaam in een toestand die tussen slaap en waken valt, bijna vergelijkbaar met een trance. Yoga nidra zal je doen laten ontspannen zoals je wellicht nog nooit gedaan hebt. Ook staat een uur yoga nidra gelijk aan vier uur slaap. Ideaal voor wie naast een yoga vakantie op Ibiza ook graag het nachtleven onveilig wil maken.

Wat is hot yoga?

Tijdens een yogales of yoga vakantie Ibiza is het natuurlijk al heerlijk warm. Al wordt de klassieke hot yoga gegeven in een ruimte van 36 tot 40 graden. Deze temperatuur zal je tijdens yoga op Ibiza net niet worden aangetikt, maar 32 graden volstaat ook al om hot yoga te doen. Hot yoga wordt ook wel Bikram yoga genoemd en bestaat uit een vaste serie van 26 asana's (houdingen). Tegenwoordig zijn er veel hot yoga lessen die gebaseerd zijn op bikram yoga. Al wordt hot yin yoga en hot vinyasa yoga ook steeds populairder. Het voordeel van yoga in een verwarmde ruimte (of op Ibiza) is dat je spieren soepeler worden door de warme temperatuur. Ook zal het zweet ervoor zorgen dat de schadelijke afvalstoffen die in je lichaam zijn opgestapeld, het lichaam makkelijker kunnen verlaten.

stenen voor geluk

Wat is yin-yang yoga?

We zijn alweer aangekomen bij de laatste vorm van verschillende soorten yoga uitgelegd. Hier heb je kunnen lezen over yin (vrouwelijke energie) en yang (mannelijke energie. Yin-yang yoga biedt een combinatie van de dynamische yang yoga en de rustige yin. In dit artikel over de verschillende soorten yoga uitgelegd zal het je dan vast en zeker ook duidelijk zijn geworden dat yin en yang niet bestaan zonder elkaar. En dat yoga streeft naar harmonie tussen deze twee. Tijdens de yin-yang lessen wordt er gekeken naar de invloed van de maan, het tijdstip van de dag en de seizoenen om zo een aangename ying-yang yogales op Ibiza samen te stellen. Soms beginnen we met rustige yin asana's en eindigen we met een vinyasa flow of juist andersom.